sterk voor de klas

Sterk voor de klas

Sterk voor de klas is een eendaagse online training voor (startende) leraren en zijinstromers. Na deze dag sta je met meer zelfvertrouwen voor de klas, heb je meer overwicht over je leerlingen en laat je je minder beïnvloeden door collega’s en leidinggevenden.

Met zelfvertrouwen voor de klas staan

Trek jij je de opmerkingen van leerlingen en het commentaar van collega’s, leidinggevenden en ouders vaak (persoonlijk) aan?
Krijg jij wel eens reacties zoals: Bij mij doen ze dat niet, of Joh, gewoon volhouden: over een paar jaar gaat het vast wel beter….

Vroeger maakte mij dat onzeker; hulp inroepen durfde ik niet. En als ik wél om hulp vroeg, kreeg ik niet de hulp die ik nodig had.
Daardoor ben ik zelfs een keer opgebrand. Mijn zelfvertrouwen was weg. Huilend zat ik thuis op de bank: ik wist zeker dat ik het niet kon en nooit zou leren.

Sterk voor de Klas

Nu weet ik dat ik niet de enige was

Ergens wist ik dat ik best een goede leraar kon zijn, als de leerlingen maar naar me wilden luisteren en mijn collega’s en leidinggevenden eens iets positiefs zouden zeggen in plaats van altijd maar kritiek te leveren. Maar zo ging het niet en ik merkte dat ik steeds negatiever werd en steeds minder zin kreeg in mijn werk.

Toen hield iemand me een spiegel voor

Klagen helpt niet. Zeuren over collega’s, leerlingen en ouders is verleidelijk… en mag best wel eens een keertje, maar er is maar één iemand die ervoor kan zorgen dat je sterk voor de klas staat en dat ben je zelf.

Ik moest leren hoe ik ervoor kon zorgen dat de leerlingen naar me luisterden en hoe ik ervoor kon zorgen dat mijn collega’s mij serieus namen. Als ik eenmaal sterk voor de klas kon staan, volgde het plezier vanzelf. En zo was het ook.

Sterk voor de klas staan: iedereen kan het leren

Jij kunt het leren tijdens de online training Sterk voor de Klas.

Maar… er wordt wel wat van je verwacht; het opbouwen van zelfvertrouwen gaat niet vanzelf; daar zul je een hele dag hard voor moeten werken.

Je wordt daarbij geholpen door mij, ervaren begeleider, leraar en coach en door Marijke van Bemmel, ervaren trainingsacteur.

Sta sterk voor de klas

Wil jij ook:

• Met meer zelfvertrouwen voor de klas staan?
  • Een betere relatie opbouwen  met leerlingen, ouders en collega’s?
  • Weten hoe je jouw grenzen bewaakt naar leidinggevenden toe?
  • Anders kunnen reageren op gedrag en taal van “moeilijke” leerlingen?
  • Ervaringen uitwisselen met andere leraren?
  • Weten wat je kunt doen tijdens moeilijke situaties in jouw klas?
online training

Zeven redenen om mee te doen:

1. De vaardigheden die je leert zijn bewezen effectief in de klas
  2. Je werkt alles tijdens de training uit; je bent meteen klaar voor de eerstvolgende schooldag
  3. Er zijn fijne mede-cursisten, die in hetzelfde schuitje zitten als jij
  4. Het is de meest praktische training op dit gebied
  5. Hoge waardering door de vorige deelnemers; gemiddeld een 8,8
  6. Er is ruimte voor persoonlijke verhalen; je krijgt tips voor jouw specifieke situatie
  7. Je staat na de training sterker voor de klas
online training

Het programma

9.00 – Inloggen, inloop, kletspraatjes
9.15 – Kennismaken, werkwijze & Verwachtingen
10.15 – Pauze / mogelijkheid tot het stellen van vragen m.b.t. eigen klassensituatie
10.30 – De vier componenten van meesterlijk leiderschap
11.15 – Pauze / mogelijkheid tot het stellen van vragen m.b.t. eigen klassensituatie
11.30 – Het menselijk denkraam, mogelijkheden en beperkingen:
* Overtuigingen herkennen
* Externe factoren gebruiken
* Interne referentie aanzetten
* Focus & energie
* Gezag krijgen en invloed uitoefenen
* Omgaan met lastig gedrag
12.45 – Formuleer jouw oefenvraag
13.00 – Lunchpauze / mogelijkheid tot het stellen van vragen m.b.t. eigen klassensituatie
14.00 – Online lastige situaties oefenen met trainingsacteur Marijke
17.00 – Afsluiting

We eindigen de dag met een lichte hypnose. Alles wat je deze dag geleerd hebt sla je op in je onderbewuste. Hierna sta je sterk en zeker voor de klas.

Plezier hebben in de klas

Zij staan nu ook sterk voor de klas:

Wel volgen, niet volgen? Ik twijfelde…. Deze training is een echte aanrader voor de startende leerkracht in het basis- en voortgezet onderwijs. Zit je al wat langer in het onderwijs, zoals ik, dan is deze training een waardevolle aanvulling op je dagelijks handelen in en voor de groep.
Klazien
Leraar PO
Deze training vond ik zeer positief, zowel het contact met de andere cursisten als jouw inspirerende houding. Het idee met de kaartjes werkt, ik gebruik meer mijn bord, loop regelmatig een rondje door de klas en probeer meer variatie in mijn lessen te krijgen. En als het een dag wat minder gaat kijk ik in je boek en in mijn aantekeningen om alles weer helder voor de bril te krijgen. Dank je wel voor deze inspirerende training.
Thea
Docent Nederlands MBO
Wat ik vooral meeneem uit deze cursus, zijn handvatten voor mijn werkpunten, de knop en de kaartjes. Daarnaast het besef dat iedere leerkracht jong, oud, al lang voor de klas of nog maar net, zijn of haar werkpunten heeft, onzekere gevoelens heeft en af en toe denkt ‘ik kan dit niet’. Dat besef geeft een heel fijn en rustig gevoel.
Sandra
Leraar PO
Het oefenen in de praktijk was zeer interessant. Veel geleerd. Ik ben nu zeer gemotiveerd om mijn eigen wijze van lesgeven te ontdekken.
Luuk
Docent Wiskunde VO
Fijn dat er naar me geluisterd is. Ik heb veel praktische handvatten voor de praktijk gekregen. Fijn dat ik de tips heb kunnen uitwerken.
Alma
Leraar PO

Praktische informatie over deze online training

Deze online training is op zaterdag 4 september 2021