Vangnet programma voor zij-instromers en startende leraren

Voor starters die op zoek zijn naar een vangnet, omdat de begeleiding op school onverhoopt tegenvalt.
Je bent dit jaar begonnen als startende leraar of zij-instromer, je staat zelfstandig voor de klas en je hebt je voorgenomen om er een succes van te maken. 

Maar de praktijk valt wat tegen

 • Je doet je stinkende best om alles zo goed mogelijk te doen
 • Voor de klas staan kost meer tijd en energie dan je dacht
 • De waan van de dag overvalt je iedere dag opnieuw
 • Je collega’s hebben het superdruk en je wilt ze niet steeds lastig vallen
 • De leerlingen worden steeds drukker
 • Klassenmanagement en orde houden vallen je zwaar
 • Je denkt wel eens aan stoppen

Denk je ook wel eens: Als ik maar gewoon wat méér (of betere) begeleiding zou krijgen, dan zou ik het wel redden…. had ik maar een vangnet.

Wil je toch stressvrij de kerstvakantie halen?

Als je er niet voor zorgt dat je je enthousiasme en plezier vasthoudt, ga jij horen bij die 30% die in het eerste jaar afhaakt en gedesillusioneerd de school verlaat.

Dat zou zo jammer zijn. Voor jou én voor je leerlingen, die misschien al veel wisselingen hebben gehad.

Want je kunt het voorkomen: uitval. Het is bewezen dat praktische begeleiding in de eerste twee of drie jaar ervoor zorgt dat starters sneller vakbekwaam worden, met meer plezier voor de klas staan en sneller een eigen plek krijgen in een nieuw schoolteam.

Waarom is de uitval zo groot?

Soms blijkt het onderwijs niet de juiste werkplek; het komt wel eens voor dat er een verkeerde keuze is gemaakt. Maar meestal is het gebrek aan goede begeleiding de oorzaak:

 • De starter wordt niet gesteund in de dingen die goed gaan
 • Er is wel een coach, maar die geeft geen praktische tips en adviezen
 • De starter wordt niet – of nauwelijks – gehoord
 • De begeleiding wordt overgelaten aan een collega, die eigenlijk geen tijd heeft om altijd klaar te staan voor een starter
 • De schoolcultuur staat niet open voor de frisse ideeën van van een nieuweling

Als startende leraar spring je op een rijdende trein, maar niet alle inzittenden hebben door hoe snel die trein eigenlijk rijdt.

Dat moet anders - en dat kan ook anders

Sinds 2013 help ik startende  leraren en zij-instromers zodat zij sterk voor de klas kunnen staan. Ik:

 • geef praktische tips, tools en handvatten
 • vertel over zaken die op de meeste opleidingen niet aan bod komen
 • geef trainingen waar je in de dagelijkse praktijk veel aan hebt
 • ben een goed bereikbare sparringpartner
 • denk mee over alles waar een startende leraar tegenaan kan lopen

Sterke School biedt jou een vangnet.

Met mijn vangnet programma:

 • blijf je overeind
 • heb je sneller vat op de dagelijkse lespraktijk
 • is er minder stress en meer plezier
'Meer grip op de groep'
Judith heeft in korte tijd beginnende leerkrachten handvatten gegeven om hun klassenmanagement beter op orde te krijgen. Door haar doortastende manier van trainen en het werken met technieken hebben de leerkrachten meer grip op de groep gekregen.

Mijn vangnet programma helpt je van je stress en hoge werkdruk af

Als je nu weinig tot geen begeleiding krijgt, kun je wel een vangnet van Sterke School krijgen. Ik kom zelfs op klassenbezoek – als jij dat wilt. 
En daarbij krijg je ook nog:

Een startgesprek waarin we samen in kaart brengen wat je precies nodig hebt 
We halen eerst de stress weg. Je ontvangt praktische tips voor het oplossen van de meest dringende problemen waar je nu tegenaan loopt. Hierdoor kan je voorlopig verder – óók als het nog lang geen november is. 

Mijn boek Een Sterke Start voor de Klas
In dit boek staan 101 tips voor startende leraren: praktische handvatten waar je meteen mee aan de slag kunt. Het zijn tips waar je het hele schooljaar mee uit de voeten kunt. Je mag kiezen tussen het echte boek of een online exemplaar.

Intervisie 
Eens in de zes weken organiseer ik een online intervisiebijeenkomst, waar alle startende leraren hun zorgen en problemen op tafel kunnen leggen. Ook vieren we wat goed gaat en wat er de komende tijd op de planning staat. Het doel is vooral om uit te wisselen.

Een forum voor dagelijkse beslommeringen en tips
Op het online forum kun je vragen stellen, tips geven en delen hoe jouw dag gaat. Ik zal ook dagelijks inloggen op het forum en een spreekuur houden op het moment dat daar behoefte aan is.

Acht online trainingen 
Ik zal regelmatig een training online zetten, waar je naar kunt kijken op het moment dat het jou uitkomt. Denk hierbij aan onderwerpen als timemanagement, schoolcultuur, omgaan met moeilijk gedrag van leerlingen, oudergesprekken, enzovoort. Je kunt ook zelf een training over een bepaald onderwerp aanvragen.

Personal coach
Soms heb je behoefte aan één op één contact. Je kunt me altijd mailen als je me nodig hebt. Deze berichten blijven persoonlijk en vertrouwelijk, omdat ik met je mail in de beveiligde omgeving van Pluform

Een klassenbezoek
Soms heb je behoefte aan onafhankelijke, objectieve feedback. Als je dat wilt kom ik achter in jouw klas zitten. Je kunt ook zelf je les filmen en naar mij toe sturen. Samen analyseren we jouw les. Daarbij kijk ik vooral naar wat goed gaat. 

Gezamenlijke lunch en wandeling aan het strand
Hiermee sluiten we gezamenlijk het schooljaar af. Het is leuk om elkaar eens live te ontmoeten en een strandwandeling doet ieder mens goed. Ook – en vooral – een leraar.

Dit vangnet programma gaat jou helpen om weer sterk en met plezier voor de klas te staan

'Zelfvertrouwen'
Judith laat je in je waarde en biedt hulp waar je dat nodig hebt. Eerst vraagt ze altijd om verduidelijking bij een probleem door gerichte vragen te stellen. Ze geeft je handvatten hoe je iets het beste kan aanpakken. Leert je d.m.v. een rollenspel hoe je het beste een bepaald gesprek kunt voeren, waarna ze verschillende mogelijkheden laat zien en je hierop laat reageren. Het fijnste vind ik dat Judith je zelfvertrouwen geeft door je te vertellen wat je goed doet en complimenten te geven. Ze geeft ook altijd haar eigen mening, daar moet je wél tegen kunnen.

Wie ben ik?

Mijn naam is Judith Porcelijn en ik heb zelf meer dan dertig jaar voor de klas gestaan. In het begin deed ik zoveel verkeerd: ik legde de lesstof niet altijd goed uit, soms schreeuwde ik in de klas en in sommige groepen was er nauwelijks rust en orde. Er is van alles gebeurd toen ik leraar was: leerlingen klommen uit het raam, stoelen vlogen door mijn lokaal en een moeder heeft eens een klacht over me ingediend bij de directeur.
Ik ben juf geweest van leerlingen van vier tot eenentwintig jaar; ik heb lesgegeven aan alle jaarklassen en in alle vormen van onderwijs. Daardoor heb ik alles gezien en alles meegemaakt.

Na bijna elf jaar invallen kreeg ik mijn eerste vaste baan

Dat was op een asielzoekersschool waar ik het pas echt geleerd heb: lesgeven, orde houden, differentiëren, communiceren en de rust bewaren in de klas. Vervolgens kwam ik terecht in het praktijkonderwijs, daarna op een VSO-ZMOK en ik heb mijn carrière afgesloten op een VMBO. 

Ik heb dus heel wat te vertellen 🙂 en ik help jou als startende docent graag op weg.

Tegenwoordig word ik ingeschakeld door besturen, scholen én leraren zelf

Met trainingen, tips en praktische adviezen help ik starters om sterk voor de klas te staan – en dat doe ik al jaren met het gewenste resultaat. Met mijn hulp wordt het schooljaar sterk begonnen, worden lessen met enthousiasme gegeven en leren leerlingen met plezier. Want dáár gaat het tenslotte om.

'Sterk voor de klas'
Na de laatste sessie met Judith ervoer ik wat het echt betekent om sterk voor de klas te staan. Het was een verschil van dag en nacht met de situatie ervoor. Het kan best zwaar zijn als zij-instromer maar ik heb heel veel aan de begeleiding gehad.
Bryan
Leraar Praktijkonderwijs
'Humor en geduld'
Judith heeft me doelgericht begeleid. Kenmerkend aan Judith vind ik haar menselijke en vertrouwenwekkende aanpak. Haar insteek is met een vleugje humor en geduld, dat is erg prettig.

Wat kost het vangnet programma?

Het kost € 995,- all inn

Alles zit erbij: klassenbezoek, intervisie, online trainingen en een personal coach/ begeleider

De voordelen van het vangnet programma

De ideale mix tussen theorie en praktijk
Je weet zeker dat er snel een oplossing is voor elk probleem waar je tegenaan loopt.

Praktijkgericht
Theorie is nuttig en leuk, maar je hebt er pas echt wat aan als je weet hoe je iets moet aanpakken.

Persoonlijke coach/ begeleider
Ik krijg van andere deelnemers vaak te horen dat zij het erg prettig vinden dat ik op diverse manieren bereikbaar ben en verschillende platforms bied voor hulp en ondersteuning.

Intervisie en uitwisseling
Het is fijn om te weten dat je altijd gesteund wordt en dat er altijd iemand is die naar je luistert of meedenkt. 

Meer dan voldoende ruimte voor jouw eigen vragen en inbreng
Als startende leraar of zij-instromer weet jij het beste wat je wilt. In dit programma kun je alles vragen en ook zelf anderen helpen.

Ik werk met kleine groepen. Hiermee ben je verzekerd van persoonlijke aandacht en blijven de lijntjes kort.

Waarom is het een waardevol programma? Je:

 • leert precies wat je allemaal moet doen om het volgende schooljaar te halen
 • haalt iedere vakantie zonder stress
 • kunt – desnoods dagelijks – je zorgen en vragen kwijt
 • krijgt praktische tips voor de dagelijkse lespraktijk
 • wordt door moeilijke periodes heen geholpen
 • Als je ook nog een opleiding doet, help ik je met het goed inplannen van je tijd, zodat je voldoende tijd over hebt voor hobby’s, je gezin en andere leuke dingen

Kost het programma veel tijd?

Nee, want:

 • Het is géén extra studie
 • Je krijgt antwoord op je vraag op het moment dat je het antwoord nodig hebt
 • Problemen zijn snel opgelost
 • Je hoeft nooit achter de feiten aan te rennen

Ben je toch bang voor tijdgebrek?

Dan moet je zéker meedoen. We beginnen met een cursus timemanagement, waardoor je de rest van het schooljaar tijd gaat besparen. Meestal kost het je maar een paar minuten per dag. Maar als je meer wilt, dan kan dat ook. Je krijgt precies zoveel begeleiding als jij nodig hebt. 

Wanneer begint het?

De eerste – online – bijeenkomst is op woensdag 4 november.
Je hebt je startgesprek (en de start van de coaching) vanaf het moment dat je je aanmeldt.

Vanaf het begin weet je precies waar je aan toe bent en wat je wanneer kunt verwachten.

Je kunt nu twee dingen doen:

Optie 1: je neemt ontslag en je gaat wat anders doen

Maar ja… de leerlingen hebben je nodig en je hebt toch ook leuke momenten meegemaakt in de klas.

Optie 2: je vult het formulier hieronder in

En ik nodig je uit voor een gratis online kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen of het vanget programma nuttig en zinvol voor jou is. En we merken meteen of het een beetje tussen ons klikt. Deze kennismaking is uiteraard geheel vrijblijvend en verplicht je tot helemaal niets. Je mag me ook gewoon even mailen: info@sterkeschool.nl

En als je wilt plannen we aan het eind van ons gesprek meteen een moment in voor jouw startgesprek.

Ik neem binnen twee dagen contact met je op om een vrijblijvende (online) afspraak te maken. Je ontvangt zelf automatisch een kopie van je bericht.