workshop activerende werkvormen

Iedere docent wil graag werken met activerende werkvormen, zodat alle leerlingen zijn les leuk vinden, actief betrokken zijn en het doel van de les bereiken

Dat wil jij toch ook? Om dat voor elkaar te krijgen moet iedere les die je geeft voldoen aan de volgende drie voorwaarden:

1. De docent moet boeiend en enthousiast vertellen
  2. De instructie moet op de juiste wijze gegeven worden
  3. Structuur en regels tijdens de les moeten duidelijk zijn

Activerende en coöperatieve werkvormen zijn hierop een prachtige aanvulling. Uit onderzoek blijkt dat deze werkvormen bijdragen aan een betere sociale cohesie in de klas, meer zelfvertrouwen bij de leerlingen en een hoger leerrendement.

Zijn er ook nadelen aan?

Wat gebeurt er als je er niks mee doet?

• Het goed aanleren van de werkvormen kost veel tijd
  • De leerlingen bewegen veel en praten hardop
  • Er wordt een beroep gedaan op je improvisatievermogen
  • Helemaal niks – alles blijft zoals het was
  • Je collega’s vinden het wel lekker rustig bij jou
  • Sfeer en leerprestaties blijven dezelfde

Ik heb het al zo druk en activerende werkvormen kosten vast weer extra tijd

Nee dus

Het mooie van deze werkvormen is dat ze geen tijd kosten maar juist tijd besparen. Je lesvoorbereiding kost net zoveel tijd als nu, maar je kunt meer doen in één les omdat alle leerlingen actief mee (moeten) doen. Alleen het aanleren van een werkvorm kost in het begin wat extra tijd, omdat de leerlingen echt heel goed moeten weten hoe de werkvorm gaat. En voor jezelf zal het in het begin ook wel even puzzelen zijn. Maar als jij en de leerlingen eenmaal weten hoe het werkt, zul je alleen nog maar voordelen zien: meer plezier en betere leerprestaties. Weet dit alvast: één werkvorm is voldoende! Je leert er vijf in de workshop. In één klas kun je er maximaal drie gebruiken. Valt mee toch?

Wanneer is de workshop activerende werkvormen?

Je kunt deze workshop binnenkort volgen in onze webshop.

Erg goed! Informatief, actief, zo toe te passen.
Arie
Docent Primair Onderwijs

Wil je eerst meer informatie of wil je antwoord op vragen die ik nog niet bedacht heb?

Vul dan het contactformulier in.