Judith Porcelijn

Begeleiding voor startende leraren

Heeft jouw school te maken met veel startende leraren? Dan kan begeleiding voor startende leraren kan helpen om jouw nieuwe leerkrachten een stabiele start te geven. Burn out komt vaak voor bij leraren en dat wil je natuurlijk voorkomen. Ondersteun daarom een startend leerkracht door lerarenbegeleiding aan te bieden. Ik kan je daarbij helpen.

Startende leerkrachten goed voorbereiden

Startende leraren komen vers van hun opleiding af. Begeleiding bij een eerste baan is dan gewenst. Er komt namelijk iedere dag zoveel nieuwe informatie op een nieuwe leraar af. Een studiecoach of lerarenbegeleiding kan een startend leerkracht helpen. Starten er meerdere nieuwe leraren tegelijk? Dan kan het ook interessant zijn om een workshop voor startende leerkrachten te organiseren of te laten organiseren.

 

Alles is nieuw voor een startende leerkracht

De praktijk is toch wel heel anders dan wat een net afgestudeerde leerkracht tijdens de studie heeft geleerd. Het gevoel dat alles in één keer goed moet kan hoge druk met zich meebrengen en burn out veroorzaken. Er wordt ook veel tegelijk verwacht van een nieuwe leraar; naast het snel opbouwen van een goede relatie met de leerlingen, moet er ook rust en orde in de klas zijn. En er zijn natuurlijk niet alleen de kinderen waarmee gecommuniceerd moet worden. De ouders, en duo-partner en een hoop collega’s komen daar ook bij.

Ook voor zij-instromers komt er veel bij kijken.

Zij hebben zich voorbereid op rapporten invullen, naschoolse activiteiten, het volgen van een curriculum en omgaan met de verschillende geleerde methodes. In de praktijk komen daar nog de codes van het digibord en het kopieerapparaat bij. En vergeet ook niet alle ongeschreven regels. Veel van het bovenstaande kan voor jou al vanzelfsprekend zijn, maar voor een startend leerkracht of zij-instromer is het allemaal nieuw.

Bied coaching of begeleiding aan, of besteed het uit

Is er binnen jouw school niemand beschikbaar om coaching of begeleiding te geven? Besteed het uit. Iedere startende leraar of zij-instromer is gebaat bij een coachings- of begeleidingstraject en dat is precies wat ik bied. Na een intake kan er met de deelnemende persoon besloten worden om voor coaching of begeleiding te kiezen. Dat ligt maar net aan de voorkeur van de groep of het individu.

Klanten vertellen hun ervaringen

Het mooie aan mijn beroep als coach en begeleider is dat je je klanten echt ziet groeien. Hun zelfvertrouwen groeit en ze hebben meer handvatten om zaken aan te pakken op een manier die bij hun past. Mijn klant zullen je vertellen dat ik een duidelijke eigen mening heb, maar zullen ook zeggen dat ze deze directheid als prettig ervaren. Ik houd ervan om direct te zijn, om duidelijk te communiceren, maar altijd met een vleugje humor en natuurlijk geduld.