rustig hoofd

En toen zat je tóch in een burn-out

Een burn-out in het onderwijs is het ergste wat je kan overkomen. Je bent doodmoe, maar slaapt slecht. Misschien duurt het zelfs uren voor je in slaap valt. Je huilt om alles, je voelt je schuldig en er komt niks uit je handen. Hoe kom je hier in vredesnaam weer uit?

Hoe reageert jouw omgeving?

Als iemand zelf nooit in een burn-out gezeten heeft, is het moeilijk om te begrijpen wat een burn-out écht voor iemand betekent. Je wordt overstelpt met goedbedoelde adviezen; ga lekker wandelen, sporten, lees een boek, geniet van je vrije tijd… en de onderliggende boodschap lijkt te zijn: klaag vooral niet. Soms wordt er druk op je uitgeoefend vanuit school om vooral regelmatig langs te gaan om het contact met school niet te verliezen. Maar je wilt niet wandelen en zeker niet sporten; je zou niet weten waar je de energie vandaan moet halen. En bij de gedacht aan school barst je meestal in tranen uit; dat is echt de laatste plaats waar je nu wilt zijn. 

burn-out in het onderwijs

Jouw batterij is leeg

Je hebt je letterlijk ziek gewerkt, bent enorm over je eigen grenzen heen gegaan. Je bent vooral boos: boos op jezelf, op de werkdruk en misschien ook wel op je gezin. En daar kun je je schuldig over voelen. Ook lijkt het wel of je hersenen niet meer werken; je focus is weg, je concentratievermogen staat op 0,0. En je bent zo moe. Het kost je gewoon moeite om de trap op te klimmen. Je kunt je bijna niet voorstellen dat je je ooit weer beter gaat voelen.

Rust in je hoofd

Het eerste wat je wilt is rust in je hoofd. Je wilt weer kunnen nadenken. En je wilt praten. Je wilt praten met iemand die echt luistert; met iemand die begrijpt wat een burn-out voor jou betekent. Iemand die je kunt vertrouwen en die jou steunt.

Je kunt natuurlijk naar een psycholoog, maar daar zijn lange wachtlijsten voor. Een XLence-coach heeft net zoveel kennis en belangrijker: een XLence-coach is er voor jou.

Burn-out in het onderwijs - rustig hoofd
Judith wist goed door te vragen en naar de kern van het probleem te komen. Ze heeft mij erg geholpen en mijn zicht op de problemen verbreed. De gesprekken waren zeer persoonlijk. Ondanks de emoties die een rol speelden, wist Judith toch een rustige en ontspannen sfeer te creëren.

Waar begin je?

Je begint met de beslissing om hulp in te schakelen. Hulp in de zin van een luisterend oor. Je vult het contactformulier hieronder in en we maken snel een (online) afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. En als jij denkt dat ik jou kan helpen om weer een rustig hoofd te krijgen, beginnen we zo snel mogelijk met onze gesprekken. Dat kan zowel live als online. Na iedere cyclus van vijf gesprekken maken we de stand van zaken op en beslissen we of – en hoe – we verder gaan. Een traject van vijf gesprekken kost € 600,- incl. BTW

Germaine heeft weer plezier in leven en werk

Wat ben ik blij dat ik mijn directeur mij adviseerde om wekelijks een uurtje met Judith te praten. De eerste weken was ik alleen maar moe en boos. Judith had alle begrip en luisterde en steunde me. Na twee maanden voelde ik me al wat beter en kon ik al wat meer. Ze zorgde ervoor dat ik niet teveel hooi op mijn vork nam, maar langzaam kon opbouwen. Na zes maanden zijn we voorzichtig begonnen met het reintegratie-traject. Tegenwoordig voel ik mij sterker dan ooit; ik sta weer met plezier voor de klas en ik weet nu hoe ik in de toekomst een burn-out kan voorkomen.

Maak een nu afspraak voor een vrijblijvende kennismaking