Precies prijzen
/0 Reacties/in Straffen en belonen/door JudithPrecies prijzen - wat is het?
Precies prijzen is een techniek uit het boek Teach like a Champion van Doug Lemov. Het doel is om de juiste, positieve feedback te geven op gedrag, antwoorden of gemaakt werk van leerlingen.
Wat zie ik in de klas?
Gelukkig reageren de meeste leraren positief op leerlingen. Inmiddels weten we allemaal dat een compliment meer effect heeft dan een terechtwijzing.
Afgelopen week zat ik in een bruglas die – ondanks de hitte – keihard aan het werk was. Ik heb geturfd hoeveel complimenten de leraar gaf tijdens de nabespreking van een gemaakte opdracht.
Goed zo – 15 x
Uitstekend – 6 x
Goed – 3 x
Top – 2 x
Prima – 4 x
De leerlingen waren blij met de complimenten. Maar toen ik navroeg waar ze het compliment voor kregen, dan wisten ze dat eigenlijk niet meer. Gewoon… was het antwoord.
Goed precies prijzen valt niet mee. Terwijl het exact benoemen wat de leerling goed (of prima, uitstekend, top) heeft gedaan, als effect heeft dat de leerling zich bewust wordt van wat hij of zij doet en hierdoor het gewenste gedrag opnieuw zal vertonen.
Waarom is deze techniek zo moeilijk voor leraren?
Daar zijn drie redenen voor:
- Tijd – We willen het tempo van de les hoog houden, geen tijd verspillen en de les afkrijgen.
- Focus – Als leraar moet je al 100 dingen tegelijk doen en ook nog eens alles zien en horen wat er in je klas gebeurt. Je focust op het geven van het compliment en vergeet in de waan van het moment te benoemen wat er precies goed gaat.
- Taal – Je krijgt het gevoel dat je jezelf de hele tijd herhaalt.
Hoe kun je het makkelijk maken?
Het is belangrijk dat je je bewust wordt van de momenten waarop je een compliment geeft. Stap 1 is dus heel simpel:
- Na ieder compliment zeg je: want… – en daarna vertel je waarom
- Als je klassikaal bezig bent, kunt je ook zo nu en dan specifiek benoemen wat de hele groep goed gedaan heeft
- In één op éénsituaties kun je je compliment uitbreiden met een voorbeeld. Exact herhalen wat de leerling zei of deed.
Wat tijd betreft: dit aspect moet je loslaten. Jij moet oefenen op de techniek precies prijzen en daar heb je tijd voor nodig. Zodra het een automatisme is, haal je die tijd vanzelf weer in.
Oefenen doe je door daar de focus op te leggen. Misschien raak je in de war of gaan er andere dingen mis, maar dat mag. Alleen door fouten te maken kun je leren.
Wat taal betreft: dit is geen probleem. Herhaal jezelf maar. Je zult merken dat je je taal vanzelf gaat variëren. Dat gaat vanzelf en is onderdeel van het proces.
De gouden tip is:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!