Saaie les

Saaie les? Dit is de oplossing!

Saaie les? Dit is de oplossing!

Ik heb zelf – zeker weten – wel eens een saaie les gegeven. Zeker als je moe bent of als het warm is in je lokaal, dan wordt een les al gauw saai. Maar wat ik wel weet, is dat ik mijn les aanpaste als de leerlingen begonnen te roepen dat het saaaaai was. En meestal lukte het me om de boel te keren. 

Mijn zoon heeft - toen hij in 4 HAVO zat - maandenlang geen aardrijkskunde gehad

Dat vond ik nogal onhandig, omdat hij daar het jaar erop eindexamen in moest doen. Mijn zoon echter vond het prima, want dat waren toch een aantal chill-uren en bovendien kon hij ook nog eens een ochtend uitslapen.

Maar uiteindelijk vond de school een invaller

De mentor had de klas verteld dat dit echt een hele goede leraar is – en ook nog eens jong. Onze verwachtingen waren dus hooggespannen. Maar na de eerste les kwam mijn zoon gedesillusioneerd thuis: ‘Mama, die man is zooo saai…’ 

Na enig doorvragen kwam ik er achter wat deze leraar 'zooo saai' maakte

  • Hij keek de leerlingen niet aan. Hij keek alleen naar de presentatie op het bord en las deze op monotone toon voor.
  • Als iemand een vinger opstak om iets te vragen, keek de leraar verstoord op en reageerde  bits: ‘Ja, wat is er?’ De leerlingen voelden zich niet gezien en niet gehoord.
  • Aan het eind van zijn monoloog wees hij op de laatste pagina van zijn presentatie. Daar stond standaard dat de leerlingen de hand-out van de presentatie en het huiswerk voor de volgende les konden vinden in Magister.
  • Vervolgens ging hij zitten, ging de bel en de leerlingen vertrokken. Gaperig en slaperig.

    En weet je? Ik vind het ook saai, als ik het zo hoor. Volgens mij kan dit beter.

Daarom krijg je vijf tips om je saaie les leuker te maken

  1. Maak contact met je leerlingen. Heb belangstelling, sta bij de deur, kijk ze aan, geef ze een hand, stel vragen, maak grapjes, reageer enthousiast en geduldig. En neem ook weer netjes afscheid na afloop van je les.
  2. Vertel over jezelf. En niet alles hoeft waar te zijn wat je vertelt. Zorg ervoor dat leerlingen zich in jou kunnen herkennen, zich met jou kunnen verbinden.
  3. Laat leerlingen meedenken over de les. Stel vragen zoals:
    • Wie van jullie heeft wel eens meegemaakt dat…?
    • Kennen jullie ook zo iemand?
    • Wie van jullie denkt dat het heel moeilijk is om…
  4. Laat de leerlingen zelf oplossingen bedenken (alleen, in duo’s of groepjes) voor de leervragen die je stelt. Geef zelf ook oplossingen voor de leervragen, maar daag de leerlingen uit om zelf met andere oplossingen te komen en deze te delen.
  5. En natuurlijk: zorg voor afwisseling. Let op je stemgebruik. Zet een raam open. Gebruik filmpjes, puzzels, interactie, energizers… alles om de energie hoog- en de leerlingen betrokken te houden. En huiswerk geef je alleen op als dat zinvol is. Vertel dan ook precies wat ze moeten doen, waar ze het kunnen vinden (en ja: het moet óók op het bord staan), en vooral: waarom het zinvol (en leuk) is om dit huiswerk te maken.

Heb jij zelf nog meer tips? Zet ze in het commentaarveld!

Ga je invallen in het PO? Volg dan het webinar. Klik hier om je aan te melden

Zoek je leuke energizers voor in de klas? Klik dan eens hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie